Debattartikel i STO-tidningen

Replik – ”Unga vikarier får högre lön än erfarna undersköterskor”

Det är svårt att inte uppröras av Erikas välskrivna inlägg ”Unga vikarier får högre lön än erfarna undersköterskor”. Även om man är kommunpolitiker. En betydelsefull yrkesgrupp behandlas med respektlöshet och förakt, det är närmast ett under att så många orkar fortsätta sin goda gärning år efter år. Men är det kommunpolitikernas fel?

Den svenska arbetarrörelsen byggdes upp med de tidiga fackföreningarna som bas. Det var med starkt motstånd från dåtidens moderater och liberaler som arbetarna stred för allmän rösträtt, bättre löner, kortare arbetstider, lagstadgad semester och mot arbetsgivarens diktatoriska rätt att omotiverat säga upp obekväma eller godtyckligt sänka löner. Det var kollektivets seger, det var bara genom individens anslutning till de kollektiva målen och åtgärderna som framgångar kunde nås.  En för alla och alla för en.

Att fastställa löner och andra arbetsvillkor, som exempelvis övertid, jourtillägg och regler/villkor för vikarier och semesterersättare är en uppgift för arbetsgivare och arbetstagare att överenskomma. Om facket lägger sig på rygg och ensidigt överlåter till arbetsgivaren att bestämma så får vi den situation vi har idag där medlemmarna behandlas som mindre värda än outbildade och ovana skolungdomar. Det är Kommunal som organiserar undersköterskor och Vårdförbundet sjuksköterskor. De anställdas enda förhandlingsstyrka är kollektivet, ju fler som organiserar sig desto kraftfullare är deras position. Splittringen i två fackförbund för vårdpersonal har endast betytt att båda yrkesgrupperna har försvagats, det är genom att spela ut grupper mot varandra som arbetsgivaren segrar. Trots att undersköterskor och sjuksköterskor måste arbeta tillsammans och ha gemensamma kvalitets- och effektivitetsmål skapas en motsättning mellan dem. Övergång till individuell lönesättning har gjort splittringen total, inom varje yrkesgrupp skall man se sina kolleger som konkurrenter istället för att kämpa för gemensamma mål. Ur effektivitetssynpunkt är det högst olyckligt och chefernas arbetsuppgifter har försvårats väsentligt. Troligen är den höga graden av utbrändhet delvis orsakad av den konstlade konkurrensen som skapar misstämning och minskad arbetsglädje. Det är kollektiva insatser som ger effektivitet och kvalitet. Inte vinstjakt eller konkurrens mellan kolleger. Har då inte Kommunal och Vårdförbundet en stor skuld till dagens miserabla arbetssituation för sina betalande medlemmar? Vad gör facket för att stärka kollektivets makt och tvinga igenom önskade förändringar? Man stöder helt systemet med individuell lönesättning med käcka pamfletter som ” du skall ha den lön du förtjänar” och annat dylikt trams. Att individualisera är att splittra kollektivet och utarma fackets enda verkliga styrka, en enad grupp som förstår att man måste gemensamt kämpa för bättre villkor. Inte en och en, därtill är en anställd alltför liten.

Arbetsgivaren SKL representerar samtliga av landets kommuner och landsting som är politiskt styrda där kommun- och landstingsval ligger till grund för sammansättningen av förbundets kongressdeltagare. Det finns otvivelaktigt politiska motiv bakom oviljan och oförmågan att ge vårdpersonalen ”den lön de förtjänar” . Men här finns stora skillnader i partiernas ideologiska ställningstagande. Om alla som röstar vet vad de röstar på så anser uppenbarligen en majoritet att marknadskrafterna skall styra, konkurrens är alltid bra, gemensamt ägande är dåligt och det är bra med stora klasskillnader, ta från de fattiga och ge till de rika. Den arbetande befolkningen betraktas som ”kostnadsmassa” som skall minimeras.

Det finns partier som vill annat, som sätter den arbetande befolkningens väl och ve före lönsamhet och individualism. Men de är i klar minoritet och har ingen faktisk påverkan idag. Det är endast genom en ”riktig” fackförening och förändrad politisk majoritet som sjuksköterskor kan få den uppskattning och den ersättning de rätteligen förtjänar. All vårdpersonal, inte bara några enstaka!

Percy Karlsson

Vänsterpartiet Tjörn

Dela den här sidan:

Kopiera länk